Geriátriai szűrésről részletesen

Kedves kutya-és cicagazdik!

Minden állat-tulajdonos számára nyilvánvaló tény, hogy sajnos kis kedvenceink felett is eljár az idő, sokszor hamarabb, mint azt mi várnánk…

Mi azt szeretnénk, hogy kutyáik-macskáik a lehető legtöbb időt tölthessék el Önökkel szeretetben és boldogságban és legfőképpen egészségesen! Ezért állandó akciónk keretén belül az öregedés korai jeleinek kiszűrésében, az esetleg felmerülő betegségek mielőbbi észrevételében szeretnénk Önöknek segíteni.

Miről is szól a geriátriai csomag?

A csomag egy komplex szolgáltatás, amely a kutyájuk vagy cicájuk teljes körű időskori kivizsgálását teszi lehetővé a piacinál jóval kedvezőbb áron (részleteket lásd a tájékoztató végén)!

Mit tartalmaz a csomag?

7 évesnél idősebb kutyáknál és macskáknál egyaránt: teljes körű fizikális vizsgálatot az állat fejétől a farkáig, részletes vérvizsgálatot (amelybe macskáknál a pajzsmirigy hormonszint mérése is beletartozik), mellkasi- és hasi digitális röntgen vizsgálatot, hasi felmérő jellegű ultrahang vizsgálatot, kutyáknál vizeletvizsgálatot és kedvezményes szívférgesség szűrési lehetőséget.

Miért éri meg egy ilyen komplex csomag, milyen betegségekre derülhet fény egy ilyen vizsgálat alkalmával?

 1. Teljes körű fizikális vizsgálat és állapotfelmérés:
 • testsúlymérés: idős korban megváltozik állataink anyagcseréje, más lesz az emésztésük, emiatt hízásra jóval hajlamosabbak Dietetikai, táplálási tanácsainkkal próbálunk ebben is segítségükre lenni, mert a többletsúly sajnos megterheli az idős korban egyébként is fájdalmasabb ízületeket, sőt, akár légzési nehézségeket is okozhat az arra hajlamosabb fajtákban.
 • szemészeti vizsgálat: az kor előrehaladtával a szemen belül is jelentkezhetnek problémák, amelyek a későbbiekben akár látásvesztéshez is vezethetnek. A vizsgálat során igyekszünk kiszűrni ennek lehetőségét.
 • fogászati vizsgálat: sok kutyust, főleg a kisebb termetűeket sajnos igen gyakran érinti a fogkövesség és következményes fogínygyulladás, de macskáknál sem ritka ez az elváltozás idősebb korban. A betegség gyógykezelhető, idejében észrevéve és kezelve a problémát elkerülhetjük az ezzel járó szájszagot, a jelentős fogveszteséget és az ezzel járó állandó fájdalmat. A vizsgálat során megvizsgáljuk a fogazatát az állatnak, szükség esetén tanácsot adunk a felmerülő probléma kezeléséhez, későbbi megelőzéséhez.
 • fülészeti vizsgálat: jelenleg minden 2-3. kutyát érint a fülek gyulladása, kóros váladékozása, ami sokszor a gazdik előtt rejtve maradhat, ellenben kezeletlenül időskorban hallásvesztéshez is vezethet. Ún. otoszkóppal (fültükörrel) átnézzük a hallójáratot, gyulladás vagy elváltozás esetén segítünk megoldást találni.
 • ízületek állapotának felmérése: mind kutyáknál, mind macskáknál idővel az ízületek elkopnak, fájdalmasak lehetnek. Ennek nem mindig van a gazdi számára egyértelmű tünete, ennek kiderítése célzott kérdésekkel a mi feladatunk. Ha fény derül a panaszra, megelőző kezelésekkel, kiegészítő terápiákkal jelentősen javíthatjuk kedvencünk általános állapotát, mozgáskedvét, újra fiatalos lendületet kaphat!
 • hasüreg, mellkas vizsgálata: a hasüreg betapintásával, a mellkas feletti hallgatózással a belső szervek állapotára lehet következtetni. Idős korban sajnos egyre gyakoribb probléma lehet a szívbetegség, amely nem jár a kezdeti időszakban tünetekkel, azonban későn észlelve a panaszokat az esélyek a gyógyulásra és a hosszú együttélésre jelentősen csökkennek. Emiatt tünetmentes kutyáknál is létfontosságú a szív vizsgálata, hogy az enyhe tüneteket észrevéve biztosíthassuk a jobb életkörülményeket és a hosszabb közös életet. Nőstény kutyákban és macskákban a kor előrehaladtával nem ritkák a rosszindulatú emlődaganatok, hímneműeknél a here daganatos elváltozásai, melyeket a szőrzetben a gazdik nem mindig vesznek időben észre, ezáltal nő az áttét-képződés valószínűsége és megrövidülhet az élettartam.
 1. Részletes vérvizsgálat kutyáknak és macskáknak egyaránt
 • a szervek öregedésére– vese- és májproblémákra, cukorbetegségre– sajnos egy általános vizsgálat során nem mindig derül fény, mivel csak a komoly megbetegedés okoz tüneteket, a problémák sokáig rejtve maradhatnak. Amikor napvilágra kerül a probléma, a kezelés igen költséges és legnagyobb erőfeszítéseink ellenére is előfordul, hogy nem járunk sikerrel. Pár csepp vérből azonban 1-2 nap alatt képet kaphatunk a vese, máj, hasnyálmirigy működéséről, a vérsejtek összetételéről, esetleg fennálló gyulladásos háttérről
 • mivel ezen vérparaméterek minimális eltérései igen fontos információt hordozhatnak, ezért kiemelten figyelünk arra, hogy a vizsgálatokat megbízható és akkreditált laboratóriumban végeztessük. Az eredményeket és a teendőket minden esetben megbeszéljük a gazdikkal és a leletet továbbítjuk vagy kézbe adjuk.
 • lehetőség van arra is, hogy az észlelt elváltozásokat bizonyos időn belül kedvezményesen kontrolláljuk, illetve hogy az adott beteget utána a laboratóriumi, igen komoly szakmai háttérrel rendelkező kollégák segítségével megfelelően monitorozni tudjuk.
 1. Macskák pajzsmirigy-hormonszint mérése:
 • Macskák esetében 7-8 éves kor felett igen gyakori (a vesebetegséggel karöltve) a pajzsmirigy általában jóindulatú daganatos elváltozása, ami a pajzsmirigy-hormonszint ugrásszerű emelkedésével jár. A betegség kezdetben igen jellegtelen tünetekkel jár, amikre nem biztos, hogy akár egy gondosabb gazdi is felfigyel. Később a betegség következtében megnő tartósan a vérnyomás, az állat a szem bevérzése miatt megvakulhat, a veseműködés beszűkül, a májértékek romlani fognak, szívbetegség alakul ki. A betegség gyakorisága és a következmények súlyossága miatt macskáknál a pajzsmirigy hormon vizsgálatát is belevettük a csomagba, hogy a kezdeti emelkedettséget minél hamarabb észrevegyük, és idejében kezelni tudjuk.
 1. Digitális mellkasi és hasi röntgen vizsgálat:

 • A röntgen egy igen hasznos kiegészítő vizsgálati lehetőség, számos betegség diagnosztikájában segíti az állatorvosokat. Tulajdonképpen bármely testrészről készíthetünk felvételt; segítségével feltérképezhetők a hasi és mellkasi szervek, de nélkülözhetetlen eszköz a csontos képletek vizsgálatához A pontos anatómiai és radiológiai ismeretek korán felfedezhetünk egy, még tünetet nem okozó elváltozást, ezek közül csak párat említve: légcső-összenyomatás, szív megnagyobbodás, korai tüdődaganat, rendellenes mellűri vagy hasi képlet, hólyagkő, gerincproblémák.
 • Jelenleg a rendelőnkben használt digitális készülékkel a lehető legrészletgazdagabb képet tudjuk megjeleníteni az adott szervről vagy képletről. A digitális rendszer további előnye, hogy a kapott kép bizonyos területei tovább is nagyíthatók, élesíthetők, így segítve a pontosabb diagnózis felállítását. A rendszerben könnyedén kikereshetők a beteghez tartozó felvételek és a későbbiekkel összehasonlíthatók.
 • a kapott felvételeket emailben továbbítani tudjuk a gazdiknak.
 1. Hasi ultrahang vizsgálat:
 • Az ultrahang egy széles körben alkalmazott, fájdalommentes, minimális stresszel járó rendkívül hasznos képalkotó módszer. A vizsgálathoz az állatot bódítani általában nem szükséges, az oldalukon vagy hátukon fekve elvégezhető a hasi szervek vizsgálata.
 • a csomag tartalma alapján az ultrahang vizsgálat alkalmával a hasi fontosabb szervek (máj, vesék, lép, húgyhólyag, belek) szerkezetének vizsgálatát végezzük el, bármilyen eltérés esetén a további teendőket megbeszélhetik a kollégákkal.
 • a vizsgálattal kiszűrhetők olyan rendellenességek, amelyekre a röntgen vagy a vérvizsgálat nem ad felvilágosítást (pl. kisebb szövetszaporulatok, röntgen árnyékot nem adó vesekő vagy húgykő, hólyaggyulladás).
 1. Vizeletvizsgálat kutyáknál:
 • kutyáknál könnyen kivitelezhető vizelet gyűjtése, így amennyiben a megbeszélt geriátriai szűrővizsgálatra otthon kényelmesen gyűjtött vizelettel érkezik, elvégezzük annak gyorsvizsgálatát különös tekintettel vér, fehérje vagy cukor jelenlétére, amelyek komoly betegségek (pl. cukorbetegség, húgyhólyag-gyulladás, vesebetegség) jelei lehetnek.

+ Szívférgesség-szűrés kedvezményesen:

 • a geriátriai csomagot igénylő pácienseink részére 4500Ft helyett 3000Ft-ért kínáljuk erre az igen fontos, emberre is terjedő parazitás megbetegedésre való szűrést.

Mennyibe kerül ez a teljeskörű csomag és mennyit spórolhatunk rajta?

 • a csomag ára egységesen, állandó akciónk keretén belül több mint 25% kedvezménnyel, 35000Ft helyett 25000Ft kutyáknak és macskáknak egyaránt!

Kiknek ajánljuk?

 • minden felelős és gondoskodó gazdinak, aki szeretné megvédeni kedvencét a háttérben ólálkodó megbetegedésektől és szeretne hosszú és gondtalan együtt töltött éveket J

Hogyan lehet jelentkezni és mennyi időt vesz igénybe a vizsgálat?

 • a geriátriai szűrésre előzetes telefonos egyeztetést követően tudnak jelentkezni a 061/240-0716-os telefonszámon hétköznap 09-19:30 között. Kollégáink részletes felvilágosítással szolgálnak minden felmerülő kérdésükre.
 • a vizsgálatra 1 órát érdemes szánni, hogy részletesen átbeszélhessük a teendőket és az esetleg talált elváltozásokat
 • Felhívjuk figyelmüket, hogy a vizsgálat csak az egyébként egészséges, 7 éves korukat betöltött állatokra vonatkozik!
 • a vizsgálatok bódítást nem igényelnek!
 • a kedvezményt évente 1 alkalommal lehet igénybe venni
 • egy tulajdonos több állatával is jelentkezhet, egy alkalommal maximum két állattal tudjuk fogadni (több állat esetén további kedvezményeket nem áll módunkban adni)

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését ezzel az igen kedvezményes csomaggal kapcsolatban, várjuk jelentkezését!