A csoki és a kutya

Az ünnepek után sok csoki halmozódik fel a háztartásokban, főleg, ahol a gazdi eldöntötte, hogy új év, új élet. A kis házi kedvenc majdnem biztos, hogy részesül a csoki dömpingből.

foto: melovemypet.com

dr. Szécsényi Dóra cikke

A kutyás gazdik általában hallották már, hogy a csoki nem tesz jót a kutyának, de azt, hogy pontosan miért nem adható, mérgező –e, és ha igen milyen mennyiség felett, valószínűleg csak kevesen tudják.

Ezekre a kérdésekre adunk választ cikkünk további részében.

Mérgező –e a csokoládé a kutyák és a macskák számára?

Igen, de a mérgezés súlyossága nagymértékben függ az elfogyasztott mennyiségtől, az állat egyedi érzékenységétől, és a csokoládé típusától is. Kis mennyiségű csokoládé nem okoz mérgezést, nagy mennyiség azonban nagyon súlyos tünetekhez, akár az állat elhullásához is vezethet!

Kisebb mennyiségű csokoládé sem számít azonban egészséges tápláléknak kisállataink számára, mert magas zsírtartalma érzékenyebb kutyáknál hasnyálmirigy gyulladást okozhat, amely súlyos, életveszélyes betegség!

Gyakori fogyasztása az emberekhez hasonlóan kutyákban is elhízáshoz vezethet.

Miért mérgező kutyák és macskák számára a csokoládé, amikor az emberek számára egyáltalán nem veszélyes?

A csokoládé többek között kakaóból készül, ami nagy mennyiségű teobromint és kevés koffeint tartalmaz. Ezeket az anyagokat a kutyák és a macskák sokkal lassabban és kevésbé hatékonyan bontják le anyagcseréjük során, mint az emberek, így nagy mennyiségben felhalmozódhatnak a szervezetükben, ami mérgezéshez vezet.

Mennyi csokoládét kell megennie a kutyának ahhoz, hogy az mérgezést okozzon?

Ez az elfogyasztott csokoládé fajtájától és a kutya testtömegétől függ.

A kakaó a Theobroma cacao nevű növény termése, teobromin tartalma természetes változatosságot mutat. A különböző típusú csokoládék kakaótartalma is eltérő, de általánosságban elmondható, hogy a keserű fekete (ét) csokoládék és a sütemények mázához használt tortabevonók (vagy főzőcsokoládék), valamint a cukrozatlan kakaóporok tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű teobromint, emiatt ezek a legveszélyesebbek. A tejcsokoládéban lényegesen kevesebb a teobromin, így mérgezést csak nagy mennyiség elfogyasztása okoz, a fehércsokoládé pedig szinte veszélytelennek tekinthető alacsony kakaótartalma miatt.

foto: barkpost.com

Az egyes kakaótartalmú élelmiszerek teobromin tartalma részletesen:

kakaópor: 28,5mg/g

étcsokoládé bevonó (főzőcsokoládé): 16mg/g

félédes és keserű étcsokoládé: 5,4-5,7mg/g

tejcsokoládé: 2,3mg/g

fehércsokoládé: kevesebb, mint 2mg/g

Az enyhébb mérgezéses tünetek (hányás, nyálzás, hasmenés, izgatottság) megjelenéséhez testtömeg kilogrammonként 20mg teobromin (tehát egy 10 kg súlyú kutyának 200mg teobromin) elfogyasztása szükséges, nagyobb mennyiség (40-60mg testtömeg kilogrammonként) sokkal súlyosabb tüneteket, gyors szívverést, szívritmus zavarokat, akár görcsöket, kómát, ritka esetben elhullást is okozhat! Az elhullást biztosan okozó adag 150-200mg teobromin testtömeg kilogrammonként.

Főzőcsokoládéból (ét tortabevonó, vagy jobb minőségű fekete csokoládé) egy 10 kg testsúlyú kutyának már 12,5 g (egy tábla csokoládé kb. 100g, tehát ennek 1/10 része) elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy enyhe mérgezéses tünetek jelentkezzenek!

Tejcsokoládéból ennél jóval nagyobb mennyiséget, kb. 85g-ot kell egy 10kg súlyú kutyának elfogyasztani egyszerre ahhoz, hogy az enyhe tünetek megjelenjenek!

Ha pontosan ki szeretnénk számolni, mérgező adagot evett –e meg csokoládéból a kutyánk, használjuk az alábbi weboldalon található kalkulátort!

www.petmd.com/dog/chocolate-toxicity

Ha beírjuk kutyánk testtömegét, az elfogyasztott csokoládé mennyiségét és típusát, akkor megkapjuk, mennyire súlyos tünetekre számíthatunk.

foto: dogster.com

Melyek a csokoládé mérgezés tünetei?

Kisebb mennyiségű teobromin (20mg/testtömeg kg) csak enyhébb gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz: hányás, hasmenés, hasi fájdalom, nyálzás, fokozott szomjúság, izgatottság, lihegés, gyakran sok vizelet ürítése.

A tünetek a csokoládé elfogyasztása után 4-24 órával jelentkeznek, és sokszor akár 72 órán át tarthatnak.

Nagyobb mennyiségű teobromin (40mg/testtömeg kg) elfogyasztása súlyosabb tünetekhez vezet: a szívverés és a légzés felgyorsul, a vérnyomás magas lesz, súlyos szívritmus zavarok is jelentkezhetnek, a hányás és a vizelet vért is tartalmazhat, a testhőmérséklet is megemelkedhet.

Ennél is több teobromin elfogyasztása már komoly, életveszélyes állapotot hoz létre, általában idegrendszeri tünetekkel: izomgyengeség, mozgászavarok (botladozó járás, szédülés), légzési elégtelenség (nehezített légzés és a nyelv, illetve az ajkak lilás elszíneződése), izomremegés, de akár az egész testre kiterjedő görcsrohamok, néha kóma is jelentkezhet, és veseelégtelenség is kialakulhat.

A szív károsodása miatt a mérgezés után néhány nappal is bekövetkezhet hirtelen szívmegállás miatt elhullás!

Hogyan kezelhető a csokoládémérgezés?

Időben megkezdett szakszerű kezelés esetén az enyhébb csokoládémérgezés jól gyógyítható. Nagyobb mennyiségű csokoládé elfogyasztása esetén, különösen amikor szív eredetű és idegrendszeri tünetek is jelentkeznek, valamint a kezelést sem kezdik időben, a kórjóslat sokkal rosszabb, ilyenkor ritkán elhullás is bekövetkezhet.

Ha csak 3-4 órán belül történt a mérgezés, az állatorvos hánytatást javasolhat, így megelőzhető a teobromin felszívódása a gyomorból. Sajnos ellenszere nincs a csokoládémérgezésnek, a kezelés lényege a teobromin felszívódásának gátlása, kiürülésének elősegítése és a tünetek mérséklése.

Súlyosabb mérgezés esetén állatkórházi ellátásra is szorulhat a kutya!

Mit tegyek, ha az a gyanúm, hogy a kutyám túl sok csokoládét evett?

A legfontosabb teendő az állatorvos mielőbbi értesítése! Az állatorvos a kutya testtömege és az elfogyasztott csokoládémennyiség ismeretében ki tudja számolni, mennyire súlyos a mérgezés, és eldönti milyen kezelés szükséges.

Ha kis mennyiségben nem veszélyes, akkor azért kevés csokit néha adhatok a kutyámnak? Hiszen annyira szereti!

Erre a kérdésre sajnos a legtöbb állatorvos válasza határozott: nem. A kutyák ugyanis általában nagyon mohó állatok! Ha egy kutya egyszer megérzi a csokoládé édes ízét és illatát, él-hal majd érte, és mindent elkövet, hogy minél többet megkaparintson belőle! A jól nevelt kutya, amíg a gazdája otthon van, türtőzteti magát, de amint a gazdi elmegy otthonról, és a környezete kezd unalmassá válni, kiváló szaglása alapján könnyen felkutatja a csoki rejtekhelyeket és alaposan megdézsmálja… Szerencsés az a gazdi, akinek a kutyája nem falánk, és nem szereti az édességet, de ők vannak kisebbségben…

Érdemes ezért a csokoládét mindig „kutyabiztos” helyen (magas, jól záródó szekrényben) tartani, és jól tesszük, ha egyáltalán nem ismertetjük meg vele az ízét, hátha egy komolyabb mérgezést előzünk meg ezzel.

És mi a helyzet a kutyák számára gyártott „csokis” jutalomfalatokkal, és „kutyacsokikkal”?

Ezek legtöbbször elenyésző mennyiségben tartalmaznak valódi csokoládét, inkább karobbal készülnek. A karob a csokoládéhoz hasonló színű és ízű por, amelyet a szentjánoskenyérfa terméséből készítenek. Nem tartalmaz teobromint, viszont vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és élelmi rostokban gazdag. Emellett glutén-, laktóz-, és koleszterinmentes, nátriumszegény, így nemcsak a kutyák, hanem emberek számára is sokkal egészségesebb a csokinál!