A nyulak vérzéses betegsége

Mit kell tudnunk a nyulak vérzéses betegségről (Rabbit Haemorhagic Disease Virus= RHDV)?

A betegségnek jelenleg két formáját különítjük el, az RHDV-1-et és az újonnan diagnosztizált RHDV-2-t. Mindkét betegség gyógyíthatatlan, a fertőzött nyuszik többsége menthetetlenül elpusztul! A betegséget okozó vírusokat repülő vérszívó rovarok (szúnyogok, legyek) terjesztik, emellett a vírus a fertőzött nyúl testváladékaival (nyál, könny, orrváladék) is nagy mennyiségben ürül, a környezetben (pl. etető és itató tálakon, ketrecen, alomanyagon, cipőtalpon, ruhán stb.) nagyon sokáig fertőzőképes marad! Az 1%-os hypo oldat megbízhatóan elöli a vírust.

Az új típusú, RHD-2-es betegséget egy régóta ismert vírus új változata okozza, mely a Calicivírusok közé tartozik. A vírus új változatát Európában először 2010-ben mutatatták ki Franciaországban.

Nagyon fontos információ, hogy a korábbi változata (RHD Vírus 1-es változat, vagy rövidítve RHDV1) ellen védenek a rutinszerűen alkalmazott vakcinák (Pestoryn mormyx, Nobivac Myxo-RHD), de az új RHDV2 ellen sajnos nem nyújtanak megfelelő védelmet, az oltott nyulak többsége is elkapja az új vírust.

Milyen tünetek jelentkezhetnek a nyulak vérzéses betegségekor?

A vírus mindkét változata (RHDV1 és 2) véralvadási zavarokat okoz, emiatt a nyúl testében bárhol jelentkezhetnek spontán (sérülés nélkül, magától) vérzések, a tünetek többsége ezekre a külső és belső vérzésekre vezethetők vissza.

Az RHDV1 vírus legtöbbször nagyon gyors lefolyású betegséget okoz, nem ritka, hogy a pár órája még békésen ugráló és eszegető nyúl egyik pillanatról a másikra egyszerűen összeesik és elpusztul (ez legtöbbször a belső vérzés miatt fellépő hirtelen vérnyomásesés és sokk jele). A betegségnek a heveny szakaszát nagyon ritkán túlélheti a nyúl, ilyenkor azonban a vírus a májsejtekben elszaporodva olyan súlyos májkárosodást okoz, hogy az állat pár nap múlva sárgaság tüneteit mutatva elpusztul. Esetenként a májkárosodás mértéke enyhébb, ilyenkor a nyúl hosszabban is túlélhet, de a máj működése soha nem áll helyre.

A régi és az új vírus közötti fontos különbségeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze részletesebben:

RHDV1 RHDV2
Lappangási idő rövidebb (pár óra-legfeljebb 5 nap), a legtöbb esetben igen rövid hosszabb, és nagyon változó lehet (3-9 nap, átlag 5 nap)
Tünetek jellegzetesebbek (gyors elhullás, belső vérzések, láz, bágyadtság, szapora légzés, sápadt nyálkahártyák, orrvérzés, véres hamsenés, véres vizelet, mozgászavarok, görcsök jellegtelenek (láz, étvágytalanság, savós orrfolyás, hasmenés)
Diagnosztika könnyebb, gyorsan lezajlik a betegség (órák, 1-2 nap), nagyon ritka esetben tartanak hosszabban a tünetek nehezebb (legtöbbször csak az állat halála után lehetséges), gyakoribb a hosszan (napokig) tartó betegség
Milyen életkorban jellemző? 4 hetesnél fiatalabb nyulak tünetmentesen átvészelik a fertőzést, egész életükre védettek maradnak minden életkorban okoz tünetet!
Milyen fajtákra jellemző? csak házi (Oryctolagus cuniculus) és üregi nyulat fertőz, egyéb nyúlféléket (Lagomorpha) mezei nyulat, egyéb kisrágcsálókat NEM! házi, üregi és mezei (Lepus europeus) nyulat is fertőz, és valószínűleg egyéb nyúlféléket (Lagomorpha) is
A fertőzött (fogékony, oltatlan) nyulak hány százaléka pusztul el? szinte 70-100% több az átvészelő, a betegséget túlélő nyuszi, főleg a fiatalabb nyuszik pusztulnak el
Mennyire könnyen terjed a betegség? rendkívül könnyen terjed, nagyon fertőző az RHDV1-hez képest kevésbé fertőző

Mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében?

Az egyetlen célravezető módszer a betegség elkerülésére a megelőző védőoltás! A korábban használt oltóanyagok egyike sem nyújt védelmet ez ellen az új betegség ellen, emiatt a már rendszeresen évek óta oltott nyulaknak is mindenképpen javasolt az új oltás beadása! A betegség terjedésének megállítása csak az állatorvosok és a nyúltartók összefogásával sikerülhet! Minél rövidebb idő alatt minél több nyuszit beoltunk, annál hamarabb megáll a vírus terjedése, hiszen nem talál fogékony, fertőzhető nyulat! A járvány megelőzése közös érdekünk!

 

Forrás:

http://www.justrabbits.com/new-rabbit-disease.html

http://www.thebrc.org/RHDV2%20Newsletter.pdf