Bolhák, bélférgesség

 

Az én kutyám nem férges, az én macskám nem bolhás!

Hányszor halljuk ezeket a felháborodott kijelentéseket a gazdiktól, amikor rákérdezünk, mikor alkalmaztak utoljára valamilyen megelőző féreghajtó, vagy bolha elleni kezelést …

De valóban ilyen biztosak lehetünk abban, hogy kedvencünk mentes az élősködőktől? Akkor is, ha nem alkalmazzuk rendszeresen az állatorvos által javasolt megelőző kezeléseket?

Sajnos egyáltalán nem! Még akkor sem, ha nem veszünk észre rajta semmilyen tünetet! Sokan nem tudják,  hogy a bolhásság és a férgesség nem a gazdi és kedvence higiénés szokásain múlik, hanem a szakszerű megelőzésen!

A csak lakásban, a legnagyobb tisztaságban, vagy szépen gondozott kertben tartott állatok is ki vannak téve a bolha és féregfertőzésnek, hiszen a fertőzőképes peték cipőtalpon, ruházaton, az utcai sárral, porral könnyen hazavihetők! A bolhákat és férgeket legtöbbször a kóbor, gazdátlan macskák és kutyák terjesztik, a kullancsok pedig minden bozótos, fás, cserjés területen, de sokszor a magasabb fűben is megtalálhatóak.

A bolhásság legtöbbször feltűnik a gazdiknak, mert vakarózással jár, amely akár a bőr gyulladásához, kisebesedéséhez, vagy fokozott szőrhulláshoz vezethet, de kerti kutyáknál és kinti macskáknál ez nem mindig feltűnő. Enyhe féregfertőzöttség akár teljesen tünetmentes is lehet, és kevés bolha jelenléte bizonyos állatoknál nem okoz látványos viszketést, vagy bőrgyulladást! Más állatok viszont allergiásak lehetnek a bolha nyálára, amely a csípés során a bőrbe kerül. Ez kutyákon jellegzetes bőrgyulladással jár, ami legtöbbször a faroktőnél, illetve a hátágyéki területen alakul ki. A kutya intenzíven vakarja, rágja ezt a területet, (akár éjszaka is!), a szőr itt kihullik, a bőr kipirult, nedvedzik (a maradék szőrzet ezen a területen csapzott, összetapad), és a baktériumok hatására a szaga is kellemetlenné válik. Az intenzív vakaródzás és bőrgyulladás macskákon is jellemző bolhaallergia esetén, de náluk inkább testszerte láthatunk, illetve még könnyebben tapinthatunk apró, kb. kölesnyi méretű, a bőrből kiemelkedő pörkös felületű duzzanatokat. Ezek a súlyos, látványos bőrtünetek a megfelelő bolha elleni kezelés mellett gyorsan elmúlnak, azonban a teljes gyógyuláshoz sok esetben gyulladáscsökkentő és antibiotikumos kezelésre is szükség van. A bolhaallergiás állatokban a tünetek sajnos akár egyetlen újabb bolhacsípés után azonnal kiújulnak, ezért az ilyen betegeknek egész életükben folyamatosan (egész évben) kell kapniuk bolha elleni megelőző kezelést!

Fontos tudni, hogy a már élő bolhákkal teli, súlyosan fertőzött állatok kezelésénél minden esetben érdemes a teljes testfelületre alkalmazni a bolha ellenes szereket, erre leghatékonyabbak a spray-k, esetleg a speciális fürdetőszerek. Ilyenkor általában a spot on (rácsepegtető) készítmények hatása nem teljesen kielégítő és nem elég gyors, ezek inkább a bolhafertőzés megelőzésére, vagy enyhébb bolhásság megszüntetésére valók. A bolhanyakörvek természetesen bármilyen jó minőségűek, csak megelőzésre alkalmasak, a már fennálló bolhásság kezelésére nem elég hatékonyak! A spray kezelést érdemes 1 hónap különbséggel 2 alkalommal használni, emellett az állat környezetét (fekvőhely, lakás, kerti kutyaház, stb.) is megfelelő bolha ellenes szerekkel kell kezelni, és alaposan kitakarítani! A teljes bolhapopulációnak mindössze kb. 5%-a felnőtt bolha, ezek táplálkoznak az állaton, a többi fejlődési alak (pete, lárva) az állat környezetében (szőnyeg, padló, bútorok, ágy, kutyaház, stb…) található. Itt elérik a megfelelő fejlettséget, táplálkozás (vérszívás) céljából megkeresik az állatot, majd lerakják a környezetben a petéiket, és kezdődik elölről a bolhák életének körforgása! Ezt a körforgást kell egyszerre több ponton megszakítani a sikeres bolha elleni kezeléssel!

Kutyák számára már létezik igazán kényelmes megoldás bolhák és kullancsok ellen! Az ízletes rágótablettát egy alkalommal beadva 3 hónapig tartó kullancs és bolha ellenes hatást érhetünk el! Évente 4 rágótablettával egész évben biztosíthatjuk kutyánk bolha és kullancs elleni védelmét!

bravecto

Ez a tabletta alkalmas a súlyosan bolhás állatok kezelésére is, de ezekben az esetekben mindenképpen fontos a környezet megfelelő bolha elleni kezelése is! A részletekről érdeklődjön rendelőnkben!

Fontos tudni, hogy a spray-k és spot on készítmények egyike sem biztosít egy hónapnál tartósabb védelmet bolhák és kullancsok ellen, emellett nem mindegyik spot on hat a felnőtt bolhák mellett a bolhapetékre és lárvákra is!

A bolhákban sok esetben megtalálható egy galandféreg petéje, amely a bolha szétrágása és lenyelése után kutyánk és macskánk beleiben kifejlődve bélférgességet okozhat!

Kifejlett galandféreg

Kifejlett galandféreg

Emiatt javasolt minden bolhás állatot a bolhaellenes kezelés mellett féregteleníteni is!

A bolha- és féregpeték mikroszkopikus méretűek (szabad szemmel nem láthatóak) és rendkívül ellenállóak, a beszáradt porban, homokban, földben akár hónapokig fertőzőképesek, így a kizárólag lakásban tartott állatoknak is akár cipőtalpon, vagy bolhás állat simogatása után a kezünkön, ruhánkon hazavihetők! Ezért lehetséges az, hogy csak lakásban tartott állatunk hirtelen több év után egyszer csak férges, vagy bolhás lesz, anélkül, hogy kivittük volna!

Sok gazdi még ma, az igazán modern bolhaellenes szerek korában is szorgalmasan vásárolja kedvencének (főleg macskáknak) az olcsó, néhány száz Ft-os különböző színekben kapható „bolhanyakörveket”. Ezek sajnos egyáltalán nem hatásosak bolha, vagy kullancs ellen, legfeljebb arra alkalmasak kijáró macskáknál, hogy messziről látszódjon az állaton, hogy van gazdája. A kijáró macskáknál azonban bármilyen nyakörv vásárlásakor legyünk körültekintőek, kizárólag olyat vegyünk, amelyre rá van írva, hogy macskának való! A macskanyakörvek ugyanis olyanok, hogy mászás közben beakadva az állat még véletlenül se tudja vele faágra, vagy kerítésre felakasztani magát. Az olcsóbbak gumisak, így nyújthatóak, nem szorulnak rá a macska nyakára, a drágábbakon van egy meggyengített rész, amely mentén erős rántásra elszakad a nyakörv.

Enyhe féregfertőzöttség esetén az állat a bélsarával csak szabad szemmel láthatatlan féregpetéket ürít, a felnőtt férgek sokkal jobban szeretnek megtapadni a bélfalban és ott élősködni. Legtöbbször csak akkor ürülnek felnőtt férgek a bélsárral vagy a hányással, ha súlyosabb a féregfertőzöttség, vagy féreghajtó kezelést kap az állat. Enyhe fertőzöttség esetén egyébként egészséges állatnál sokszor semmilyen tünetet nem tapasztalhatunk, legfeljebb néha-néha van egy lágyabb bélsár, vagy egy-két hányás is előfordul, esetleg hasi fájdalma van, amit átmeneti bágyadtság vagy étvágytalanság jelezhet, emellett néhány féregtípus a végbélnyílás körüli viszketést is okozhat (a kutya ülve „szánkázik”). Ezek az ártalmatlannak tűnő, sokszor maguktól hamar elmúló tünetek sajnos emberre is veszélyes parazitás fertőzöttségre is utalhatnak!

Sokan nem tudják, hogy a féreghajtó gyógyszerek a kutya szervezetére nincsenek jelentős hatással, nem okoznak hasmenést (nem hashajtók), hanem olyan gyógyszerek, amelyek a férgeket elpusztítják (általában az idegrendszerüket bénítják meg), így azok képtelenek lesznek megtapadni a bélfalon és kiürülnek a bélmozgások által a bélsárral. Ennek ellenére tapasztalat szerint néhány olcsóbb féreghajtó érzékenyebb állatoknál ritkán átmeneti hányást, vagy enyhe hasmenést okozhat, ilyenkor javasolt másik, jobb minőségű féreghajtót alkalmazni, amelynek valószínűleg már nem lesznek mellékhatásai.

A jó minőségű, modern féreghajtók gyakori használat esetén sem terhelik meg jelentősen a kutyák szervezetét, viszont számos emberre is veszélyes parazitás fertőzést előzhetünk meg a segítségükkel!

A legtöbb gazdi pontosan tudja, hogy a kölyökkutyákat, kölyökmacskákat szokták féreghajtó kezelésben részesíteni, de a kölyökkori kezeléssel elintézettnek tekintik a dolgot és többet nem is foglalkoznak vele. Pedig a férgekkel sajnos az utcán, a kertekben, a kutyafuttatókban rendszeresen fertőződhetnek az állatok, és nagyon gyakran ennek semmilyen jelét nem lehet észrevenni az állaton! A féregfertőzöttség kimutatására az egyetlen biztos módszer a bélsárvizsgálat, amelyet egészséges állatokban is évente 1-2 alkalommal, a féregfertőzésre utaló tünetek (hányás, hasmenés, fogyás, véres bélsár, vérszegénység, stb.) jelentkezése esetén pedig minden esetben javasolt elvégeztetni az állatorvossal!

Macskák esetében sokszor egészen egyszerűen azért nem kerül sor a féregtelenítésre, mert sem a gazdi otthon, sem a rendelőben az állatorvos nem tudja beadni a féreghajtó tablettát (ez utóbbi nagyon ritkán, de azért előfordulhat)! Ilyenkor sem kell lemondani a féreghajtásról, mert létezik már erre is praktikus és „cicabarát” megoldás!

Olyan féreghajtó gyógyszer javasolt, amelyet nem szájon át kell beadni, hanem a martájék bőrére kell cseppenteni, tehát spot on formában alkalmazható! Ezekből is többféle kapható állatpatikákban, vagy rendelőkben, érdemes olyat választani, amelyik széles hatásspektrumú, tehát gyakorlatilag minden fajta bélféregre, és azok minden fejlődési alakjára hat, sőt a legjobbak emellett még bolha és kullancs ellen is védenek!

Elfelejthetjük végre a féreghajtó tabletta beadásával járó stresszt, havonta egyszer egyetlen spot on készítmény külsőleges alkalmazásával (martájék bőrére cseppentésével) megvédhetjük macskánkat a férgektől, a bolháktól és a kullancsoktól! A részletekről érdeklődjön rendelőnkben!

Az aranyszabály az, hogy minden emberrel együtt élő kutyát és macskát minden évszakban egyszer (vagyis 3 havonta) széles spektrumú, jó minőségű féreghajtóval megelőző kezelésben kell részesíteni, így időben kezelhető az esetleges férgesség!

Az újabb irányelvek azonban sok esetben (pl. kisgyerekek mellett élő kijáró állat) inkább havonta egyszer javasolják a féreghajtást! (angolul tudó gazdiknak javasoljuk a www.esccap.org oldalt, ahol az európai állatorvos parazitológusok társaságának külső és belső élősködők elleni kezelési irányelvei olvashatók)

Rendszeresen felteszik nekünk az aggódó gazdik a kérdést: Doktor Úr/Doktornő, mi is elkaphatjuk a bolhát és a férget kedvencünktől? A válasz sajnos: igen!

A bolhákkal ugyanaz a helyzet, mint a szúnyogokkal, bizonyos embereket előszeretettel csípnek meg, másokat pedig nem. A bolhacsípés helye az emberi bőrön apró piros foltként jelenik meg, amely a szúnyogcsípésnél sokkal kisebb, viszont annál jóval erősebben viszket! A kutya és a macska bolhája tartósan nem szokott megtelepedni az embereken, az állat és a környezet megfelelő kezelése általában elegendő a bolhásság megszüntetésére, a gazdi kezelésére nincs szükség! Egészséges, az elvárható normál higiénés szabályokat (pl. evés előtt kézmosás) betartó felnőtt ember nagyon kis eséllyel kap el kedvencétől férgeket. Legyengült immunrendszerű, krónikusan beteg, nagyon idős emberek, és a higiénés szabályokat betartani még nem képes kisgyermekek (akik rendszeresen nyúlkálnak kezükkel és egyéb tárgyakkal a szájukba) azonban könnyebben kaphatnak féregfertőzést kutyától, macskától. Ilyen esetben általában szükség van az orvos által előírt gyógyszeres kezelésre, ennek ellenére sajnos kialakulhatnak súlyos, akár életveszélyes szövődmények! Amennyiben arra gyanakszunk, hogy kedvencünktől kaphattunk el valamilyen betegséget, (pl. bélférgességet) kérjünk tanácsot állatorvosunktól, és haladéktalanul jelentkezzünk a család háziorvosánál és jelezzük felé, hogy milyen állatot tartunk!

Gazdiként mit tehetünk azért, hogy minél kisebb eséllyel kapjunk el parazitás fertőzéseket?

kutyagumi

-kutyánk bélsarát mindig azonnal takarítsuk fel közterületen

– kerti kutyák esetén is 1-2 naponta szedjük fel a bélsarat a kertben

-mindig tartsuk be szigorúan az alapvető személyi higiénés szabályokat, és várjuk el ezt gyermekeinktől is amilyen korán csak lehet!: naponta többször mossunk kezet meleg szappanos vízzel (evés előtt mindenképpen), fordítsunk különös figyelmet a körmök tisztán tartására is, minden zöldséget és gyümölcsöt fogyasztás előtt bő folyó víz alatt mossunk meg!

-kisállatainkat legalább 3 havonta egyszer féregtelenítsük jó minőségű széles spektrumú féreghajtóval, kövessük ezzel kapcsolatban is állatorvosunk tanácsait!

-évente 1x végeztessük el állatorvosunkkal kedvencünk bélsarának parazitológiai vizsgálatát

-kertészkedés, vagy egyéb talajjal végzett munka során mindig viseljünk kesztyűt!

-tartsuk távol kisgyermekeinket a fertőzött területektől, a homokozókat minden használat után takarjuk le, hogy a kóbor állatok bélsarukkal ne szennyezzék be!

-a lehetőségekhez mérten próbáljuk megakadályozni, hogy kisállataink vadásszanak, illetve elhullott állatok tetemeihez hozzáférjenek

-biztosítsunk számukra elegendő emberi fogyasztásra alkalmas friss ivóvizet, és ne engedjük, hogy természetes vizekből, pocsolyákból igyanak

-etessünk kedvenceinkkel jó minőségű száraz, vagy konzerv eledeleket, esetleg megfelelően hőkezelt házikosztot, és nyers húst SOHA ne etessünk!

-ne fogyasszunk (és állatainknak se adjunk) nyers (nem hőkezelt) tejet, és ebből készült ételeket