Fogkőképződés és annak veszélyei

Fogmosás kutyáknak? Ugyan minek? – tehetnénk fel a kérdést, hiszen a kutyusok a természetben sem mosnának önszántukból fogat. Pedig a mindennapos fogápolás a kutyák számára is elengedhetetlen, mivel az embereknél gyakran előforduló fogbetegségek náluk is kialakulhatnak.

A legtöbb gazdi nem is sejti, hogy milyen veszélyt jelent az elhanyagolt fogazat kutyája számára. A felmérések igazolják, hogy a 3 évnél idősebb kutyák 80%-ánál már megfigyelhető valamilyen fogászati probléma, amely hozzájárulhat számos később jelentkező betegség kialakulásához.

A fogászati problémák kialakulásának elsődleges oka a lepedék és a fogkő megjelenése a fogazaton.

Fogkő és plakk-képződés a kutya fogazatán

Az etetést követően a kutyák fogait és ínyét egy vékony lepedék borítja el. Ez ideális környezetet jelent a különböző ásványi anyagok megtapadásához, lerakódásához, az így képződött lepedék pedig elősegítheti a fogkő kialakulását.

A fogkő lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a fognyaktól-foggyökértől, a fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben fertőzés alakulhat ki. A fertőzés következménye a fogínygyulladás vagy más néven gingivitis, ami a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezethet, mindeközben pedig fájdalmat is okoz a kutyának- főleg rágás közben.

Képtalálat a következőre: „healthy dog teeth pictures”

Súlyos fogkövesség miatt kialakuló fogínygyulladás és kilazult rágófogak

Emellett hosszabb idő eltelte után a lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különböző létfontosságú szerveket is károsíthatják, főként a májat és a vesét. Ezeknek a baktériumoknak a szaporodása miatt lesz kellemetlen a szájszaga is fogköves kedvencünknek.

Nagyon sok kutyatulajdonos nem fordít kellő figyelmet erre a veszélyre, pedig ahhoz, hogy a kutya fogazata erős és egészséges maradjon, azt rendszeresen ápolni és ellenőrizni kell.

Rendelőnkben minden rutin vizsgálat, állapotfelmérés vagy oltás alkalmával kiemelt figyelmet fordítunk a szájüreg vizsgálatára, mert ez a probléma jól orvosolható és a betegségek, fogvesztés elkerülhető! Sok készítmény létezik már, ami csökkenti a foglepedék és ezáltal a fogkő képződését, sőt, a Gazdik is sokat tudnak segíteni a már kölyökkorban megkezdett fogápolási technikákkal, fogmosással.

Azonban ha a fogkő már kialakult, sajnos azt semmilyen jelenleg forgalomban kapható készítmény vagy gondos fogmosás sem képes eltávolítani! Ehhez ultrahangos technikával, szakszerűen kivitelezett fogkő eltávolításra van szükség. Biztosan a kutya-cicatulajdonosoknak is volt már része fogorvosnál ilyen eljárásban és megtapasztalhatták, hogy ez sokszor picit kellemetlen. Emiatt állatoknál mindig bódításban végezzük ezt a beavatkozást, egyrészt, hogy ne okozzunk felesleges fájdalmat, másrészt pedig azért, hogy a fogkő kiindulási helyéről, a fogíny alól is teljesen el tudjuk távolítani a fertőzést okozó fogköveket, hiszen a probléma forrása mindig innen ered. Ennek hiányában rövid időn belül újraképződnek a plakkok! A bódítást mindig a legkorszerűbb altatószerekkel, az állat korának és egészségi állapotának megfelelően végezzük el.

Fogkő eltávolítás utáni állapot

Fogkő eltávolítás után is figyelni kell a megfelelő szájhigiéniára, így mindig javaslunk olyan készítményeket vagy technikákat, amivel a kiújulás csökkenthető. Évente pedig az oltások alkalmával mindig érdemes ellenőrizni és szükség esetén időszakosan újra elvégeztetni a beavatkozást.