Xilit (nyírfacukor) mérgezés

írta: Dr. Szécsényi Dóra

TUDTA –E, HOGY A NYÍRFACUKOR (XILIT) MILYEN VESZÉLYES A KUTYÁKRA?

AZ EGYIK LEGDIVATOSABB, LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉDESÍTŐSZERÜNK KUTYÁK SZÁMÁRA ERŐS MÉREG!!!

Már kis mennyiségben elfogyasztva is az állat gyors halálát okozhatja!

 

Mi az a xilit?

A xilit egy (a cukoralkoholok közé tartozó) természetes édesítőszer, amely kis mennyiségben számos gyümölcsben és zöldségben előfordul (pl. bogyós gyümölcsök, kukorica, zab, gomba, stb.), emellett a szénhidrát anyagcsere során kis mennyiségben a szervezetben is képződik.

Xylitol.svg

Akit érdekel, annak egy kis xilit-történelem…

Annak ellenére, hogy már 1891-ben azonosították a molekulát, nagyobb mennyiségben csak a II. világháború alatt Finnországban kezdték el fogyasztani kényszerből a nagyon kis mennyiségben elérhető étkezési cukor helyettesítőjeként. Eleinte bonyolult és drága módszerrel állították elő a kemény fákban, pl. nyírfában megtalálható összetett szénhidrátból, a xilánból. Ma már nagyon gazdaságos módszerekkel például a bioetanol gyártás melléktermékeként keletkező kukoricacsutkából állítják elő.

Miért egészséges a xilit (embereknek!)?

Elsősorban a cukorbetegeknek és az alacsony szénhidrát-tartalmú diétán lévő embereknek hasznos cukor helyett a xilit fogyasztása. A xilit ugyanolyan édes, mint a cukor (szacharóz), de a kalóriatartalma csak háromnegyede a cukorénak, emellett sokkal kevésbé emeli meg a vércukorszintet (alacsony a glikémiás indexe), és megelőzi a fogszuvasodást is.

Milyen élelmiszerekben, illetve egyéb termékekben található xilit?

Az előzőekben említett tulajdonságai miatt a xilitet előszeretettel alkalmazzák különböző cukormentes fogápolási termékekben (fogkrém, szájvíz, cukormentes rágógumi), cukormentes gyermekgyógyszerekben, vitaminokban, rágótablettákban, mentolos cukorkákban, energiaitalokban. Az utóbbi években a tudatos táplálkozás hívei hazánkban is gyakran használják otthon cukor helyett sütemények, kávé, tea édesítésére.

A kutyák szerencsére a mentolos rágógumi és a fogkrém ízét nem annyira szeretik, nagyobb mennyiségeket legfeljebb véletlenül fogyasztanak belőlük. Számukra a legnagyobb veszélyt tapasztalatok szerint a xilittel készült finom házi sütemények jelentik, amelyekből viszont szinte korlátlanul ennének, ha tehetnék!

Miért jelent veszélyt a kutyáknak és milyen tünetekkel jár a mérgezés?

Azért, mert a kutyák a nyírfacukrot teljesen más módon dolgozzák fel a szervezetükben, mint az emberek. Míg emberben (és patkányokban…) a xilit a belekből lassan, órák alatt szívódik fel, és nem okoz jelentős inzulinszint növekedést a vérben, addig kutyákban rendkívül gyorsan, kb. 30 perc alatt teljesen felszívódik, és hirtelen nagyon megemeli az inzulinszintet. Összehasonlításként megemlítjük, hogy a xilit 6-szor olyan magasra emeli az inzulinszinet, mint ugyanolyan adagban beadott cukor!

A vérben a hirtelen megemelkedett inzulinszint nagyon gyors és jelentős vércukorszint csökkenést okoz, amely kezelés nélkül életveszélyes állapot: tudatzavart, kitágult pupillákat, gyengeséget, szédelgést, imbolygó járást, hányást, remegést, görcsöket, eszméletvesztést okozhat! Ennek az az oka, hogy az agysejtek gyakorlatilag csak a vérben lévő cukrot képesek felhasználni működésükhöz, és a folyamatos cukorellátás számukra elengedhetetlen!

Ez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy a xilitet kutyákra veszélyesnek nyilvánítsuk, de a hatásai ennél sokrétűbbek. A veszélyesen alacsony vércukorszint kialakulásához igen kis adag xilit elég egy kutyának (pl. egy 10kg testtömegű kutyának 1gramm xilit!), a nagyobb adagok (pl. egy 10kg testtömegű kutyának 5gramm xilit) igen súlyos májkárosodást (sárgasággal) és véralvadási zavart (vérzéseket) okoznak! Amíg a vércukorszint csökkenés nagyon hamar, akár a xilit elfogyasztása után fél órával már jelentkezhet, addig a májkárosodás kialakulásához legalább 9-10 óra szükséges, de sokszor csak 48-72 óra múlva mutatkoznak a tünetei.

Más állatfajokra is mérgező a xilit?

Sajnos erről egyelőre kevés információ áll rendelkezésre. Szerencsére a macskák elég válogatósak, nem annyira szeretik az édes ízt, és általában jobban odafigyelnek arra, hogy mit esznek, emiatt náluk hasonló mérgezés sokkal ritkábban fordul elő. A szakirodalmi adatok kissé ellentmondóak, mert egyes cikkek arról számolnak be, hogy esetleg nagyobb adagok macskákra is mérgezőek lehetnek, máshol az olvasható, hogy macskákra egyáltalán nem mérgező a xilit.

Görényekkel kapcsolatban nincs információ, de sejthető, hogy számukra is a kutyákhoz hasonlóan mérgező a xilit.

A nyírfacukorhoz hasonló egyéb édesítőszerek is mérgezőek a kutyákra?

Szerencsére a többi hasonló édesítőszer (szorbit, mannit, szacharin, aszpartam, szukralóz) biztonságosak, legfeljebb nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatásúak (emberekben is!).

Hogyan kezelhető a kutyák xilit mérgezése? Van ellenszere?

Sajnos a xilitnek nincs ellenszere, csak tüneti kezelés lehetséges.

Amennyiben a kutya röviddel az állatorvoshoz kerülés előtt fogyasztotta a xilitet, és még nem jelentkeztek az alacsony vércukorszint tünetei, akkor meg lehet próbálni a hánytatást. Ha már tünetek jelentkeztek, akkor a hányadék félrenyelésének (és a következményes súlyos, akár halálos tüdőgyulladásnak) a veszélye miatta hánytatás tilos!

A xilit mérgezés kezelése általában állatkórházi intenzív ellátást igényel! A kutya tartós vénakanült kap, ezen keresztül cukortartalmú infúziós oldatokat kell adni azonnal, a vércukorszintjét az első 12 órában 1-2 óránként mérni kell. Ezen kívül egyéb elektrolitok többszöri vizsgálata is javasolt a vérből (foszfát, kálium), mert a magas inzulinszint ezeket is befolyásolja. A máj működését és a véralvadást is vizsgálni kell vérből a kezelés alatt több alkalommal! Ezen kívül májvédő gyógyszerek adása javasolt, és ha súlyos véralvadási zavarok jelentkeznek, akkor teljes vér, vagy vérplazma transzfúzióra (vérátömlesztés) is szükség lehet! A xilit mérgezés kezelése rendkívül drága, egy közepes méretű kutya számára akár 150-200ezer Ft-ba is kerülhet!

Milyen a kórjóslata a xilit mérgezésnek? Mekkora esély van a teljes gyógyulásra?

Az eddigi tapasztalatok szerint érdekes módon nagyon nagy egyéni eltérések vannak abban, hogy egyes kutyák hogyan reagálnak a xilit mérgezésre.

A mérgezés lefolyása nem mutat egyértelmű összefüggést a z elfogyasztott xilit mennyiségével. Sok esetben a kutya testtömegéhez viszonyítva igen nagy mennyiségű xilit elfogyasztása sem jár komoly következményekkel (egyszerű tüneti kezeléssel meggyógyul), máskor kis adag xilit is az állat gyors elhullásához vezet. Emiatt amennyiben az állat egy bizonyos meghatározott adagnál több xilitet fogyasztott (0,1gramm/testtömeg kg), akkor mindenképpen indokolt a kezelés megkezdése.

Az időben elkezdett szakszerű kezeléssel általában jó esély van a kutya szövődménymentes teljes gyógyulására!

Ha a májkárosodás már bekövetkezett, akkor rosszabb a kórjóslat.

Gizmók Állatorvosi Ambulancia