Kutyáknak

A Gizmók Állatorvosi Rendelő által  javasolt immunizálási program kutyáknak:

  • 6 hetes: Parvo oltás
  • 8 hetes: kombinált oltás ( Szopornyica–fertőző májgyulladás–Parainfluenza-Leptospira-Parvo)
  • 10 hetes: kombinált oltás
  • 12 hetes: kombinált oltás
  • 3 hónapos kort betöltve: első veszettség oltás + microchip (KÖTELEZŐ!)
  • 7–8 hónapos: Lyme-kór elleni oltás (1 hónapos időközzel ismételni szükséges)
  • 9-10 hónapos: második veszettség oltás (KÖTELEZŐ!)
  • 12 hónapos: kombinált oltás
  • Babesia ellen még nincs védőoltás Magyarországon is! (volt, de visszavonták)
  • Kennel-köhögés ellen szintén beadható oltás, kérdéseivel keresse orvosainkat!

Ezt követően már csak évente kell emlékeztető oltásokat kapnia  kedvencének.

Mi ellen oltjuk a kutyákat és miért?

Az úgynevezett „kombinált oltás” az alább felsorolt öt betegség ellen nyújt védelmet. Minden 6-8 hetes kort betöltött kiskutyának a betegségek elleni védelem kialakításához meghatározott időrendben javasoljuk beadatni. Évente idősebb kutyáknál is ismételni szükséges abból a célból, hogy a védelem a későbbiekben is megalapozott legyen ezek ellen a sokszor halálos kimenetelű betegségek ellen.

Parvovírusos bélgyulladás:

Képtalálat a következőre: „parvo enteritis dog”

Jellegzetes parvo-vírusos véres hasmenés fiatal kutyánál (forrás: internet)

Nagyon ellenálló vírus, a környezetben (pl.: beszáradt bélsárban) akár hónapokig fertőzőképes marad! Tenyészetekből, menhelyekről szinte kiirthatatlan, fertőtlenítőszereknek is ellenáll! Kölykökre nagyon veszélyes, rövid időn belül elhulláshoz vezethet a fertőzés! Felnőtt állatokban is súlyos lefolyású lehet! Tünetek: hányás, véres hasmenés, nagyfokú elesettség, láz, kiszáradás. Gyógykezelése igen költséges, általában kórházi ellátást igényel! Emberre nem veszélyes!

 

Szopornyica:

Dog with distemper

Gennyes orrfolyás szopornyicás kutyában (forrás: internet)

Ma viszonylag ritkán fordul elő (az oltásoknak köszönhetően), súlyos, akár halállal, vagy maradandó károsodásokkal végződő betegség. Kölyök és felnőtt kutyákra egyaránt veszélyes! Tünetek: láz, gennyes orrfolyás, kötőhártyagyulladás, köhögés, hasmenés, hányás. A heveny tünetek elmúlása után akár egy hónappal még jelentkezhetnek idegrendszeri tünetek (görcsök, bénulások, stb.), ezek sokszor nem gyógyíthatók! Gyógykezelése igen költséges. Emberre nem veszélyes.

Fertőző májgyulladás:

Képtalálat a következőre: „infectious hepatitis dog”

Súlyos sárgaság fertőző májgyulladásban szenvedő kutyánál (forrás: internet)

Ma elég ritka (az oltásoknak köszönhetően). Tünetek: étvágytalanság, bágyadtság, sárgaság, hányás, hastérfogat növekedés, a szemek opálossá-kékessé válása stb. Nem ritkán halállal végződik sajnos. Emberre nem veszélyes! A gyógyult kutya akár fél évig is ürítheti a kórokozót és fertőzheti társait!

 

Leptospirosis:

Képtalálat a következőre: „leptospirosis dog”

A kutyák sokszor fertőzött kisrágcsálók vizeletével fertőződnek

Állatról (pl. kutya) emberre terjedő betegség (zoonózis)! Máj és /vagy veseelégtelenséget okoz, magas lázzal, hányással, sárgasággal, esetleg véres vizelet ürítésével jár. Általában fertőzött rágcsálók (egér, patkány) vizeletével terjed. A gyógyult kutya akár egy évig is ürítheti a kórokozót a vizeletével és fertőzhet embert, állatot!

Parainfluenza: köhögést okozó vírusos megbetegedés, ami egy Bordetella baktériumfajjal felülfertőződve a kennelköhögés kialakításában játszhat szerepet. Sajnos a vakcina által biztosított védelem önmagában a kennelköhögés ellen nem véd, így az ellen az erre a célra gyártott vakcinával szükséges védekezni.

A kötelező veszettség oltásról

Képtalálat a következőre: „rabies dog”

Az egyetlen olyan oltás, amely rendeletben előírtan minden kutyának kötelező. A rendelet szerint minden 3 hónapos kort betöltött kutyát egy hónapon belül be kell oltani, majd az első oltástól számított 6 hónapon belül kell a második oltást beadni, felnőtt kutyáknak pedig évente egy alkalommal kötelező. A szigorú szabályozásnak az az oka, hogy a veszettség kivétel nélkül minden emlősállatra és az emberre is halálos, gyógyíthatatlan kór!!! Állatról emberre terjedő betegség (ún. zoonózis), amely a fertőzött állat harapásával, vagy nyálának sérült bőrfelületre való kerülésével terjed. Sokáig lappanghat, majd jelentkeznek a tünetek: a viselkedés megváltozása, nyálzás, állkapocslógás, bénulások, egyéb változatos idegrendszeri tünetek.

Javasolt egyéb oltások

Lyme-kór elleni oltás:

Képtalálat a következőre: „lyme disease dog”

Kullancs által terjesztett betegség, de az ember kutyától nem kaphatja el! Lázzal, váltakozó végtagokon jelentkező sántasággal, az érintett ízületek duzzanatával, ritkán idegrendszeri tünetekkel járó, általában lassú lefolyású betegség. A Lyme-kór elleni oltás NEM a kullancs ellen véd, és egyéb kullancs által terjesztett betegségek ellen (pl. babesiosis) sem véd! Így a kullancsok elleni védekezés az oltott állatoknál is nagyon fontos! A Lyme-kór elleni oltás hatékonysága sajnos nem 100%-os, az oltott állatok igen ritkán, és enyhébben, de megbetegedhetnek. A betegség gyógykezelése hosszadalmas és drága, hónapokig tart, nem ritka a visszaesés, a kezelés alatt szükséges vérvizsgálatok költsége igen magas! Fontos, hogy az évenkénti ismétlő Lyme kór elleni oltást lehetőleg a kullancs szezon előtt, kora tavasszal adassuk be. Különösen javasoljuk az oltást olyan kutyatulajdonos figyelmébe, akik rendszeresen viszik kirándulásokra kedvenceiket vagy olyan területen élnek, ahol nagy a kullancsfertőzés veszélye.

Kennel-köhögés:

Képtalálat a következőre: „kennel cough”

A betegség, mint a neve is mutatja, elsősorban erős köhögéssel jár, orrfolyás, tüsszögés is előfordul, de láz, bágyadtság, étvágytalanság is jelentkezhet. Nagyon kellemetlen betegség, de sokszor hetek alatt magától is elmúlik, súlyosabb, kezeletlen esetekben azonban tüdőgyulladás is kialakulhat. Általában olyan helyeken üti fel a fejét ez az igen ragályos betegség, ahol sok kutyát tartanak együtt, zsúfoltan, pl.: menhelyek, tenyészetek, kutyapanziók, kutyaiskolák-óvodák, több napos kutyakiállítások és versenyek, kutyavásárok stb… A súlyosabb betegség kialakulásához valamilyen felső légúti gyulladást okozó vírus teremti meg a feltételeket, majd az így károsodott nyálkahártyán telepszik meg a komolyabb elváltozásokat okozó baktérium, a Bordetella bronchiseptica. Ez utóbbi ellen véd a vakcina, amelyet az előbb felsorolt, veszélyeztetettnek minősített helyszínekre történő utazás előtt, de rendszeresen kutyakifutókra vagy kutyaiskolába járó kutyáknak is nagyon javasolt!