Macskáknak

A Gizmók Állatorvosi Rendelő által avasolt immunizálási program macskáknak:

  • 8 hetes: kis kombinált oltás
  • 10 hetes : macska leukózis vírus elleni oltás
  • 12 hetes: kis kombinált ismétlő oltás
  • 14 hetes: macska leukózis vírus  elleni ismétlő oltás
  • 16 hetes: veszettség oltás

Vagy

  • 8 hetes: nagy kombinált oltás (a leukózis elleni védelmet is tartalmazza)
  • 10 hetes : veszettség elleni oltás (opcionálisan)
  • 12 hetes: nagy kombinált ismétlő oltás

Ezt követően már csak évente kell emlékeztető oltásokat kapnia  kedvencének.

Mi ellen oltjuk a macskákat és miért?

A macskanátha

Képtalálat a következőre: „macskanátha”

Súlyos kötőhártyagyulladás, szemtünetek és orrváladékozás kölyök macskában (Forrás: internet)

Többféle vírus (Herpesvírus, Calicivírus), és baktérium (Chlamydophyla felis) okozhatja. Közös tulajdonságuk, hogy felső légúti tüneteket okoznak, orrfolyást, tüsszögést, köhögést, kötőhártyagyulladást, szemváladékozást. Ez önmagában nem annyira veszélyes, sok macska kezelés nélkül is könnyen átvészeli a betegséget. Azonban a több vírussal, vagy akár vírussal és baktériummal történő együttes fertőződés legyengült, alultáplált, parazitákkal (bélférgek, bolhák) is fertőzött fiatal állatokban nagyon súlyos, életveszélyes állapotot is kialakíthat. A gyulladás a mélyebb légutakra is kiterjedhet, amelynek hörgőgyulladás, tüdőgyulladás lehet a következménye. A fertőzés sokszor magas lázzal jár, ami miatt az állatok étvágytalanok, nagyon bágyadtak, alig mozognak. Némelyik vírus fekélyes szájgyulladást is okozhat, ilyenkor a macska nyálzik, lehelete bűzös, a fájdalom miatt nem eszik, nem iszik, hamar kiszárad és életveszélyes állapotba kerül. A szem elváltozások kezelés nélkül olyan súlyossá válhatnak, hogy a macska véglegesen megvakulhat, sőt esetenként a szemgolyó műtéti eltávolítása is szükséges! A betegség nagyon ragályos, sokszor tárgyak (etető, itató tálak, alomtálca, fekhely, az ember keze, ruhája) közvetítésével is átvihető, illetve a levegőben cseppfertőzéssel is terjed. A macskák gyógyulásuk után hónapokig, vagy akár egész életükben hordozhatják és üríthetik a kórokozókat, így fertőzhetnek más macskákat! A Herpes vírus fertőzés vemhes macskában vetélést is okozhat! A macskanátha kórokozói általában csak macskákra veszélyesek, de a Chlamydophyla felis nevű baktériumot az ember is elkaphatja a macskától!

Némelyik kombinált oltás ezek közül a kórokozók közül csak a Herpes és Calici vírusok ellen ad védettséget, de van olyan oltás is, amelyben Chlamydophyla felis komponens is szerepel.

A macska parvo, vagy panleukopenia (fertőző bélgyulladás)

Fájl:Panleukopéniás macska (macska parvo).jpg

Forrás: wikipedia

A kutyák parvovírusos kórképéhez nagyon hasonló betegség. A kutyák parvosvírusa macskát, a macskák parvovírusa kutyát csak elvétve, igen ritkán fertőzhet. A betegség általában súlyos elesettséggel, étvágytalansággal, folyamatos hányással kezdődik, a hányadék néha vért is tartalmaz, majd egyre romló általános állapot mellett vízszerűen híg, nagyon bűzös, néha véres hasmenés is jelentkezik, az állat belázasodik, órákon belül kiszáradhat, és életveszélyes sokkos állapotba kerülhet! A bélnyálkahártya károsodása miatt baktériumok kerülhetnek a vérbe, vérmérgezés alakulhat ki. A vírus a csontvelőt is megtámadja, az ott termelődő sejtek száma a vérben lecsökken (vörösvérsejtek, egyes fehérvérsejtek, vérlemezkék), így vérszegénység alakul ki és az immunrendszer működése is károsodik. Az időben elkezdett szakszerű kezelés ellenére is sokszor sajnos halállal végződik a betegség.

 

Veszettség

A veszettség kivétel nélkül minden emlősállatra és az emberre is halálos, gyógyíthatatlan kór! Állatról emberre terjedő betegség (zoonosis), amely a fertőzött állat harapásával, vagy nyálának sérült bőrfelületre való kerülésével terjed. Sokáig lappanghat, majd jelentkeznek a tünetek: a viselkedés megváltozása, nyálzás, állkapocslógás, bénulások, egyéb változatos idegrendszeri tünetek. A kijáró macskákat mindenképpen javasolt évente egyszer veszettség ellen beoltatni, de kutyákkal ellentétben macskáknál ez az oltás nem kötelező.

Macska leukózis, vagy macska leukémia (FELV=feline leukaemia virus)

A macska leukózis egy nagyon különös, sajnos gyógyíthatatlan betegség. A macskák anyjuktól méhen belül, vagy az anyatejen keresztül is megfertőződhetnek, de később is elkaphatják társaiktól. Legtöbbször hónapokig, akár évekig tünetmentes a fertőzés (ezalatt már fertőzi társait), majd lassan fokozatosan lesz egyre betegebb az állat, de nagyon ritkán előfordul, hogy a fertőződés után hamar jelentkeznek a tünetek és a macska el is pusztul.  A tünetek rendkívül változatosak, szinte bármilyen szerv, vagy szervrendszer károsodhat. Gyakori az ínygyulladás, szájfekélyek, nyirokcsomó megnagyobbodás, visszatérő lázas állapotok, nem gyógyuló orrfolyás, hasmenés, vérszegénység, esetleg idegrendszeri tünetek. Alapvetően jellemző, hogy a vérképzőrendszer és az immunrendszer károsodik, emellett daganatos betegségek is jelentkezhetnek. Magyarországon a sok oltatlan kóbor macska miatt nagyon gyakori betegség, emiatt különösen fontos, hogy amennyiben kiderül a macskáról, hogy fertőzött, mindenképpen csak lakásban kell tartani a továbbiakban! Így nem fertőzi a többi macskát és ő is kisebb eséllyel kap el egyéb betegségeket. A vírus vérből kimutatható, de mivel nincs jelen folyamatosan a vérben (néha a szervekben található csak meg), kb. 8 hét különbséggel elvégzett két vizsgálat két negatív eredménye után mondható ki, hogy az állat nem fertőzött. Az oltás a teszt eredményét nem befolyásolja.

LÉTEZIK OLYAN KOMBINÁLT OLTÁS IS, AMELY A VESZETTSÉGEN KÍVÜL AZ EDDIG EMLÍTETT ÖSSZES BETEGSÉG  ELLEN HATÉKONY VÉDELMET BIZTOSÍT! EZT 3-4 HÉT KÜLÖNBSÉGGEL KÉT ALKALOMMAL KELL BEADATNI, MAJD EZUTÁN ÉVENTE EGYSZER!