Fogászat

Rendelőnkben magas szintű fogászati ellátást biztosítunk pácienseinknek. A leggyakoribb nálunk jelentkező fogászati problémák közé a fogkövességet, a tejfog visszamaradást, valamint rágcsálóknál a fogak rendellenes kopását soroljuk.

Fogkő eltávolítás

Egészséges fogazat

Súlyos fogkövesség

 A fogkő eltávolítást altatásban végezzük ultrahangos fogkő eltávolító készülékkel (depurátorral). Gyakran olyan mértékű fogkövesedéssel találkozunk, hogy  gyakorlatilag a  fogkő tartja össze a meglazult fogakat. Az éves oltások kapcsán a fogazat vizsgálatakor elmondjuk a gazdiknak, hogy milyen módszereket illetve kiegészítő szereket tudnak használni az  állatuk egészségesebb fogazata érdekében.

Foghúzás

A tejfog nem hullott ki

Főleg kistestű fiatal kutyáknál találkozunk a tejfogak visszamaradásával. A visszamaradt tejfog és a szorosan mellette lévő maradandó fog gyorsan a fogak romlásához vezet, ezért a tejfogat mindenképpen tanácsos eltávolítani.

Idősebb korban sokszor viszont a fogkő miatt lazul ki egy-egy fog, amely minden rágó mozdulatnál fájhat, ezért el kell távolítani a fogat. A foghúzás egy egyszerűnek tűnő, ámde aprólékos türelemjáték valójában. Fontos, hogy a foggyökér teljes terjedelmében eltávolításra kerüljön.

Rágcsálók fog korrekciója

Az éles szélű rendellenesen kopott zápfogak sértik a nyálkahártyát, nyelvet

A rágcsálók fogazata nemcsak a jól látható metszőfogakból áll, hanem az éberen rosszul vizsgálható őrlő fogazatból is. Gyakran találkozunk olyan tünettel, hogy egy egyébként egészségesnek tűnő rágcsáló nem eszik, nyálzik, lefogy. Ennek igen sokszor az őrlő fogazat rendellenes kopása és az általa okozott fájdalmas szájsebek az okai. Ilyen esetben az éles szélekkel rendelkező fogakat altatásban le kell csiszolnunk.

Túlnőtt és rendellenesen kopott  metsző fogak