Microchip – GyIK

Január elsejétől KÖTELEZŐ!

Mi is az a microchip?


A microchip egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be, Európában a nyak bal oldalára. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy microchip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A microchip sem energia forrást, sem mozgó alkatrészt nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót. A microchip önmagában nem sugároz jeleket, egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a chipben tárolt számsort. Mivel a microchip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb helyének meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel.

A microchip leolvasó

Miért kötelező a microchippel való megjelölés?

– mert microchippel könnyen be lehet azonosítani kedvencét, ha elkóborol

– mert hosszú távon minden állat jelölve lesz és ezzel a kóbor állatok létszámát jelentősen lehet csökkenteni

– mert ezzel az egyszeri költséggel ki lehet szűrni a nem felelősség teljes állat tartókat

Hogyan történik a microchip behelyezése?

A microchip beültetése

A microchippet egy vastagabb injekciós tűn keresztül juttatjuk a bőr alatti kötőszövetbe. Ez a gazdi számára rémisztő lehet, de a tű annyira éles (ún. atraumatikus), hogy komoly fájdalmat nem okoz. A páciens sokkal inkább a lefogás és a gazdi izgalma miatt fog ideges lenni

Hogyan működik az állat azonosítása?

A microchip leolvasása

Microchip leolvasó minden állatorvosi rendelőben, menhelyen és ebrendészeti telepen van. Amennyiben a kutyusát sikerül befogni, ha elkóborólt, az első dolog lesz, hogy az előbb említett helyek valamelyikén a microchip számát leolvassák, majd a PETVETDATA rendszerben ellenőrzik a tulajdonos adatait, és már hívják is Önöket.