A kullancs terjesztette betegségekről…

Milyen betegségeket terjeszt a kullancs?

Eddig egyszerűen meg tudtuk válaszolni ezt a kérdést azzal, hogy a kullancs macskákra komoly veszélyt jelentő kórokozót Magyarországon nem terjeszt, kutyák azonban két súlyos betegséget is kaphatnak tőlük: a babesiosist és a Lyme-kórt. Most már más a helyzet, a klímaváltozás, bolygónk folyamatos melegedése miatt olyan betegségek jelentek meg hazánkban, amelyek eddig csak tőlünk délre, a mediterrán térségben fordultak elő. Ennek nemcsak kedvenceink esetében van jelentősége, hanem mi emberek is olyan, számunkra új betegségekkel fertőződhetünk, amelyeket eddig csak déli országokba utazva kaphattunk el!

Babesiosis

Babesia alakok a vérkenetben

A kutyákat fenyegető egyik legveszélyesebb kullancs (hazánkban a Dermacentor reticulatus) által terjesztett betegség a babesiosis. Az okozója egy egysejtű élőlény (nem baktérium), a Babesia canis. Ez a kórokozó nagyon változatos tüneteket okozhat, újabban már nagyon gyakran találkozunk nem tipikus, nem jellegzetes lefolyású babesiosissal. A tünetek a kullancs csípése után 1-3 héttel kezdődnek. A tipikus tünetek: hirtelen fellépő magas láz, súlyos levertség (a kutya elfekszik), láthatóan véres, vagy sötétbarna, kávészínű vizelet, halványabb, vagy sárgás árnyalatú nyálkahártyák (a fogínyen, nyelven is jól látható), teljes étvágytalanság, később hányás, a széklet élénk narancssárga színe és hasmenés, majd feltűnő szomjúság is jellemző lehet. A betegség néha akár 1-2 nap alatt végzetessé válhat, máskor lassabb lefolyású,  így hatékonyabban kezelhető. Utóbbi esetben a diagnózis nehezebben állítható fel, mert a tünetek nem jellegzetesek. A hosszabb lefolyású betegség néha csak bágyadtsággal, visszatérő lázas állapotokkal, enyhébb vérszegénységgel, és ízületi, valamint izomfájdalmakkal, sántasággal jár. A heveny betegség átvészelése után sajnos gyakran életveszélyes szövődmények (veseelégtelenség, idegrendszeri zavarok, hasnyálmirigy-gyulladás, autoimmun betegségek, stb.) is fellépnek, így a kezelés hosszadalmas és költséges lehet!

Babesia fertőzés következtében kialakuló sárgaság

A betegség ellen létezik hatékony gyógyszer, azonban csak az időben elkezdett intenzív kezeléstől várhatunk sikert. A kórokozó legtöbbször egyszerű vérvétellel könnyen kimutatható, de bizonytalan első laboratóriumi eredmény, vagy nem tipikus tünetek esetén különleges, drága vizsgálatra (PCR) is szükség lehet! A gyógykezelés az állat számára fájdalmas, sokszor hosszadalmas (csípős injekciók, vénázás, infúziók, kellemetlen gyógyszer mellékhatások…) és a gazdi számára jelentős anyagi megterhelést jelent! A szövődményes, súlyos esetek sokszor intenzív kórházi kezelést igényelnek, és még így sem garantálható a biztos gyógyulás!

Fontos tudni, hogy lép-eltávolító műtéten átesett kutyák (pl. sokszor gyomorcsavar műtét, vagy lépdaganat, lépcsavar műtét során kerül sor erre) esetén a babesiosis sokkal súlyosabb és gyorsabb, gyakran halálos kimenetelű, emiatt az ilyen kutyák kullancs elleni védelmére mindig nagy figyelmet kell fordítani!!!

A Babesia canis (nagy babesia) mellett újabban már hazánkban is találkozhatunk a Babesia gibsoni nevű kis babesiával is, de szerencsére ritkán. A kis babesiák és a nagy babesiák által okozott betegségeket más-más  gyógyszerrel kell kezelni, emiatt fontos az elkülönítésük laboratóriumi vérvizsgálattal (a tünetek alapján nem lehet elkülöníteni a két betegséget!).

Veszélyes –e a Babesia macskákra?

Európában nagyon ritkán okoz tüneteket a macska Babesiás fertőzése (Afrikában viszont gyakran!). Ez főleg akkor fordul elő, ha a macska egyidejűleg az immunrendszerét jelentősen gyengítő vírussal is fertőzött (pl.macskaleukózis). A tünetek hasonlóak a kutya babesiosis tüneteihez.

Veszélyes –e a babesiosis emberre?

Nem, szerencsére ez a kórokozó az embert nem betegíti meg.

Lyme-kór

A kullancsok (hazánkban az Ixodes ricinus) által terjesztett másik, a babesiosisnál kevésbé veszélyes betegség a Lyme-kór. A kórokzó emberben igen súlyos, akár maradandó bénulással járó, nehezen diagnosztizálható és kezelhető betegséget okoz, de szerencsére a kutyák többségében tünetmentesen zajlik. Nagyon sok kutya minden látható tünet nélkül átesik a fertőzésen, másoknál enyhe-közepes súlyosságú vándorló sántaság (hol az egyik, hol a másik végtagra sántít a kutya), ízületi gyulladás és láz jelentkezik.  Amerikában létezik egy nagyon súlyos formája a Lyme-kórnak, amely főleg labradorokat érint. Ez a Lyme-nefropátia nevű betegség egy gyógyíthatatlan, szinte minden esetben halállal végződő veseelégtelenség. Szerencsére hazánkban még nem tapasztalták az előfordulását. Maga a kórokozó (Borrelia burgdorferi nevű baktérium) nagyon nehezen található meg a szervezetben, de az ellene (az immunrendszer által) termelt ellenanyag a fertőzést követő 2-3 héttel már megbízhatóan kimutatható. A Lyme-kór ellen hatékony oltás is létezik, de a kialakult betegség antibiotikummal jól kezelhető (már 1-2 nap alatt látványos a javulás!), viszont a szervezetből általában nem írtható ki teljesen, a kutya valószínűleg sokáig hordozza még.  A Lyme-kór elleni oltás nem előzi meg a fertőzést, viszont a betegség tünetei sokkal enyhébbek, alig észrevehetőek az oltott állatokban. Fontos tudni, hogy a Lyme-kór elleni oltás semmilyen más betegség ellen nem véd! Emiatt az oltott állatokat ugyanúgy kell kullancs elleni védelemben részesíteni, mint nem oltott társaikat! Sajnos emberek számára nem áll rendelkezésre Lyme-kór elleni oltás, így a megelőzés csak a kullancsok elleni védekezéssel lehetséges.

Veszélyes –e a Lyme-kór macskákra?

A tudomány mai állása szerint nem lehet pontosan tudni, hogy macskákon okoz –e bármilyen betegséget a Borrelia burgdorferi, ehhez további kutatások szükségesek. Azonban nagy valószínűséggel ez a kórokozó nem veszélyes macskákra.

Elkaphatjuk –e a Lyme-kórt kedvencünktől?

Szerencsére közvetlenül kutyánktól, vagy macskánktól nem kaphatjuk el, de a rajtuk lévő kullancsok a gazdira átmászva már átadhatják a fertőzést! Ember és állat egyaránt csak kullancs sípés útján fertőződhet!

Az ezután felsorolt betegségek hazánkban még ritkaságszámba mennek, de mindenképpen érdemes róluk tudni!

Kullancs okozta agyvelő/agyhártyagyulladás (TBE=tick borne encephalitis)

Emberek esetén a Lyme-kór mellett ez a Flavivirusos fertőzés a kullancscsípés egyik legnagyobb veszélye. A betegség ellen emberek számára létezik hatékony és biztonságos oltás, amelynek beadatása minden kullancsos helyen járó gyereknek és felnőttnek javasolt!  Kutyák oltására jelenleg nem áll rendelkezésre ilyen vakcina. Kutyákban a betegség rendkívül ritka, de szinte kivétel nélkül halálos! Fontos tudni, hogy az emberi fertőzéseket nem mindig kullancscsípés, hanem gyakran nyers (tehát hőkezelésen át nem esett) tehéntej fogyasztása okozza!

Elkaphatjuk –e az agyvelő/agyhártyagyulladást  kedvencünktől?

Kutyánktól közvetlenül nem fertőződhetünk meg, de a kutyán lévő kullancs csípése viszont veszélyes lehet számunkra is!

Kutyákban a betegség legtöbbször nagyon heveny lefolyású, igen magas lázzal (41 C), étvágytalansággal, bágyadtsággal kezdődik, majd hirtelen nagyon súlyos idegrendszeri tünetek (mozgáskoordinációs zavarok, görcsrohamok, bénulásos tünetek, tudatzavar, agresszivitás, vakság, kóma, stb.) közepette néhány napon belül menthetetlenül elpusztul az állat. A tapasztalatok szerint a rottweiler fajta különösen érzékeny erre a betegségre! Azokban a ritka, lassú lefolyású esetekben, amikor a tünetek hetekig, hónapokig fennállnak, teljes gyógyulásra kb. fél-egy éven belül számíthatunk. A diagnosztika nem könnyű, mert sok betegség okoz ehhez hasonló tüneteket. A kórokozó ellen termelt ellenanyag kimutatható az agy-gerincvelői folyadékból vagy vérből. Az ellenanyagok szintje viszont sajnos a betegség kezdetén még nagyon alacsony a vérben, sokszor nem éri el a kimutathatóság szintjét, ezért 2-3 hét különbséggel 2-szer kell vért venni az állattól a biztos diagnózishoz. A kezelés sajnos csak tüneti lehet, a vírus ellen nincs hatékony gyógyszer, így az esetek többségében az állat néhány napon belül a leggondosabb  állatorvosi ellátás ellenére menthetetlenül elpusztul!

A következő két betegség előfordulása hazánkban még ritkaságszámba megy, de a gyakorisága az elkövetkezendő években mindenképpen növekedni fog, ezért érdemes tudni róluk! Ezek a betegségek mediterrán országokban igen gyakoriak, így ha kedvencünkkel ilyen helyre utazunk, mindenképpen védekezzünk ellenük (vagyis a kullancsok ellen, mert azok terjesztik)!

ANAPLASMOSIS

Anaplasma a vérkenetben

Az Anaplasmosisnak két különböző formája van, amelyet kétféle baktérium okoz, ráadásul mindegyiket más-más kullancsfaj terjeszti. Hazánkban (és gyakorlatilag egész Európában) leginkább az Anaplasma phagocytophylum által okozott ún. granulocytás anaplasmosis (canine granulocytic anaplasmosis=CGA) fordul elő. Ez a baktérium a szervezet immunrendszerének egyik legfontosabb tagjait, a fehérvérsejteket támadja meg.  Egy vagy több hét lappangási idő után a kutya bágyadt lesz, belázasodik, sántikálni kezd hol az egyik, hol a másik lábára, a nyelve, fogínye halványabbnak látszik (vérszegénység jele), emellett vérzések jelenhetnek meg a bőrön, nyálkahártyákon, köhögés, hasmenés, hányás, és idegrendszeri zavarok is felléphetnek. Amint látható, a tünetek nagyon változatosak és hasonlítanak a babesiosis és a Lyme-kór tüneteihez. A gyógykezelés és a lehetséges szövődmények szempontjából nem mindegy azonban, hogy melyik betegséggel állunk szemben.  A pontos diagnózishoz vérvizsgálatra van szükség, amelynek segítségével megállapítható, melyik betegségben szenved a kutya. Mivel egy kutyán egyszerre több kullancs is megtapadhat, illetve egy kullancs is egyszerre több kórokozót is átadhat, ezért a kevert fertőzések sem ritkák! Így vérvétel esetén érdemes a kicsivel költségesebb, de részletesebb ún. kullancs-profil vizsgálatot igénybe venni, amely egyszerre egy mintából több kórokozó jelenlétét vizsgálja!

Veszélyes –e az Anaplasmosis macskákra?

Igen, sajnos a macskákat sem kíméli ez a fertőzés (A. phagocytophylum). A tünetek, a diagnosztika és a kezelés a kutyákéhoz hasonló.

Veszélyes –e az Anaplasmosis emberre?  Elkaphatjuk –e kedvenceinktől?

A betegséget szerencsére kedvenceinktől közvetlenül nem kaphatjuk el, minket is a kullancsok fertőzhetnek meg.  A humán anaplasmosis tünetei: láz, fejfájás, izomfájdalmak, köhögés, hányinger, zavart tudat, bőrkiütések.

A másik típusú anaplasmosist az Anaplasma platys nevű baktérium okozza. Ezt szerencsére olyan kullancsfaj terjeszti (Rhipicephalus sanguineus), amely hazánkban alig fordul elő, inkább jellemzően a mediterrán térségekben gyakori. Ez a kórokozó a véralvadásban fontos szerepet játszó vérlemezkéket támadja meg, emiatt a tüneteket is uralják (a láz mellett) a bőrön és a nyálkahártyákon megjelenő apró vérzések (canine cyclic thrombocytopenia=CCT).  A kórokozó sokszor önmagában nem elég ahhoz, hogy tüneteket okozzon, de egyéb, immunrendszert gyengítő fertőzésekkel együtt már komoly betegséget idézhet elő. Ilyenkor az állat bizonyos időközönként belázasodik, vérzések jelennek meg rajta, bágyadt lesz, majd a tünetek néhány nap múlva maguktól elmúlnak, és pár hét múlva visszatérnek.

Rhipicephalus sanguineus kullancs

A diagnosztika nem mindig egyszerű, mert a vér sejtjeiben vérkenet vizsgálattal nem láthatóak minden esetben a kórokozók, az ellenük termelt ellenanyagok pedig a betegség kezdetén még nem mutathatók ki.  A biztos diagnózishoz gyakran 2-3 hét különbséggel két vérvizsgálatra is szükség van!

Szerencsére mindkét típusú anaplasmosis helyesen megválasztott antibiotikummal hatékonyan kezelhető, szövődmény mentesen és teljesen meggyógyítható.

EHRLICHIOSIS

Ezt a betegséget az Ehrlichia canis nevű baktérium okozza (canine monocytic ehrlichiosis=CME), amelyet a Rhipicephalus  sanguineus kullancs terjeszt. Előfordulására a mediterrán térségekben számíthatunk. A kullancs csípése után 8-20 nap lappangási idő után igen változatos tünetek jelentkezhetnek. A betegség heveny fázisában az anaplasmosishoz hasonló tünetek mellett szem- és orrváladékozás, nehezített légzés, a nyirokcsomók, a lép és a máj megnagyobbodása tapasztalható.  Elhúzódó ehrlichiosis esetén emellett jelentős fogyás, a hátulsó végtagok és a lágyéktájék vizenyős duzzanata, hányás, fokozott szomjúság, és jelentősen megnövekedett vizeletmennyiség (veseelégtelenség jelei), súlyos szemtünetek (kipirosodott, homályos, fájdalmas , bevérzett szemek, akár vakság is lehet!) , és ritkán bénulások, görcsök is előfordulhatnak. Az ilyen krónikussá vált, hosszú ideig fennálló, kezeletlen betegség esetén nincs sok remény a gyógyulásra… Időben felismert és megfelelően kezelt heveny esetekben azonban a kórjóslat sokkal jobb! A diagnosztika itt sem könnyű, de vérkenetből, vagy a megnagyobbodott nyirokcsomókból a kórokozó kimutatható, emellett az ellene termelt ellenanyagok vizsgálata is segíthet.

Veszélyes –e emberre vagy macskára a kutya ehrlichiosisa (Ehrlichia canis)?

Szerencsére nem, az ember ezt a kórokozót sem a kutyától, sem kullancstól nem kaphatja el. A humán ehrlichiosist egy másik faj okozza, amely kutyákat és macskákat nem betegít, csak embereket. Macskákra azonban veszélyes lehet az Ehrlichia canis, de nem kutyától, hanem kullancstól kapja el a macska is. A betegség macskákban szerencsére igen ritka, a kutyákéhoz hasonló tünetekkel jár.