Vigyázat, fagyálló!

dr. Szécsényi Dóra cikke

Itt van a tél is, éjszakánként már néha fagypont alá süllyed a hőmérséklet, ezek az utolsó napok, amikor még feltölthetjük autóinkat fagyállóval.

Képtalálat a következőre: „fagyálló”

Sokan nem tudják, hogy kisállatainkra (és természetesen a kisgyerekekre) milyen komoly veszélyt jelent a fagyálló folyadékokban lévő etilén-glikol! Édes íze miatt az állatok (és gyerekek) könnyen, önként elfogyasztják, és sajnos már nagyon kis mennyiség is halálos kimenetelű mérgezést okozhat!

Például egy átlagos súlyú felnőtt (3kg testtömegű) macska számára már 6ml, egy kistestű kutya (10kg testtömegű) számára pedig 40ml etilén-glikol a halálos adag. (5ml folyadék fér egy átlagos méretű teáskanálba)

Melyek a legveszélyesebb etilén-glikol tartalmú folyadékok?

-autó, és egyéb szerkezetek hűtőfolyadéka

-fénykép előhívó

-autó téli ablakmosó folyadék

-festék, oldószer

-motorolaj

-hidraulikus fékfolyadék

Képtalálat a következőre: „fagyálló mérgezés”

Melyek a fagyálló mérgezés jellegzetes tünetei?

Az első tünetek a méreganyag felvétele után szinte azonnal, általában fél-egy órán belül jelentkeznek, és olyanok, mintha az állat részeg lenne. Ez nem meglepő, hiszen korai tünetekért még maga az etilén-glikol felelős, amely kémiailag nagyon hasonlít az alkoholos italainkban lévő etil-alkoholhoz.

-hányinger, hányás

-bágyadtság

-koordinálatlan mozgás, dülöngélés, botladozás, szédelgés (ataxia)

-izomremegés, fej remegése, mintha gyorsan bólogatna

-a szemgolyó gyors, rövid oldalirányú mozgása (nystagmus), mintha egy ide-oda szálló teniszlabdát követne a szemével

-fokozott szomjúság, sok víz ivása, gyakori és nagy mennyiségű vizelet ürítés

-csuklás

A késői tünetekért már az etilén-glikol mérgező lebomlási termékei felelősek. Ez az anyag ugyanis bekapcsolódik a szervezet anyagcseréjébe, így különböző enzimek hatására az etilén-glikolnál sokkal mérgezőbb vegyületek keletkeznek belőle, amelyek gyakorlatilag leállítják a vesék működését, és a vér pH értékét erősen savas irányba tolják el.

Az előzőekben leírt korai tünetek 4-6 óra alatt maguktól megszűnnek, úgy tűnhet, hogy az állat meggyógyult. Ezután azonban kb a mérgezés után 36-72órával újabb tünetek alakulnak ki:

-fokozódó bágyadtság, kóma szerű állapot, szólításra nem, vagy alig reagál, elfekszik

-teljes étvágytalanság, az állat folyadékot sem vesz magához

-a fokozott vizeletürítés egy ideig megmarad, majd végül a vizelet mennyisége is drasztikusan lecsökken (veseelégtelenség)

-csökkent testhőmérséklet

-kisebb-nagyobb görcsrohamok, a végtagok és a fej rángatózása

-hányás, hasmenés

-erős, kellemetlen szájszag, a szájüregben fekélyes sebek, fokozott nyálzás

-lihegés

-kiszáradás

Hogyan állítható fel a diagnózis?

A kórelőzmény, a tünetek és az állat fizikális vizsgálata általában felvetik a mérgezés gyanúját, de legtöbbször ennek alátámasztásához vér- és vizeletvizsgálatra, valamint hasi ultrahang vizsgálatra is szükség van.

Külföldön léteznek a vérből etilén-glikol kimutatására alkalmas, rendelőben, pár perc alatt elvégezhető gyorstesztek, amelyek már a mérgezést követő 1-2 órával biztossá tehetik a diagnózist. A vizeletből a mérgezést követő 3 órával már kimutatható egy, az etilén-glikol mérgezésre utaló jellegzetes kristály (kalcium-oxalát-monohidrát). Hasi ultrahang vizsgálat során jellemző lehet (de nem minden esetben alakul ki!) a károsodott vesekéreg szerkezeti eltérése.

Megmenthető –e a fagyállóval mérgezett állat élete? Miből áll a gyógykezelés?

Az első és legfontosabb tudnivaló: amennyiben kedvencünknél a fagyálló mérgezés gyanúja felmerül, haladéktalanul vigyük állatorvoshoz! Minél hamarabb kezdjük a kezelést, annál nagyobb az esély a túlélésre! Általánosságban elmondható, hogy kezelés akkor lehet sikeres, ha a mérgezést követően 6-8 órán belül megkezdődik! Ez legtöbbször csak kórházi körülmények között, igen költséges vizsgálatok és gyógyszerek alkalmazásával lehetséges!

A fagyálló a gyomorból sajnos nagyon hamar felszívódik, de amennyiben az állat még nem hányt, és 1-2 órán belül történt a mérgezés, akkor megkísérelhető a hánytatás és a gyomormosás.

Az etilén-glikol és az etil-alkohol lebontásában kulcsfontosságú enzim, az alkohol-dehidrogenáz felelős a legmérgezőbb bomlástermékek kialakulásáért, ezért a kezelés ezen enzim gátlására irányul. Kutyák esetében létezik specifikus ellenszer (4-metil-pyrazol, vagy fomepizol, Antizol vet injekció), amely sajnos hazánkban nem kapható, rendkívül drága, és macskák esetében nem alkalmazható. Emiatt terjedt el az etil-alkohol oldattal történő infúziós kezelés, amelynek a lényege az, hogy az alkohol-dehidrogenáz enzimet az etil-alkohol lebontására „fogjuk”, és egyszerűen nem marad szabad kapacitása az etilén-glikol mérgező bomlástermékeinek előállítására. Emellett természetesen a vér pH-jának savas irányba történő elmozdulását, és bizonyos ionok (nátrium, kálcium, kálium, foszfát, klorid) szintjének változását is kell kezelni, valamint hányáscsillapítókat, gyomorvédő gyógyszereket, stb. is kell alkalmaznunk.

Fontos!

A szándékos fagyállóval történő mérgezés bűncselekmény.

Képtalálat a következőre: „fagyálló mérgezés”